Blog
  • TopSnacks
  • Διατροφικά Tips

Η λιγούρα και πώς την αντιμετωπίζουμε

Η έντονη επιθυμία για την κατανάλωση μιας συγκεκριμένης τροφής χαρακτηρίζεται ως λιγούρα. Μάθε παρακάτω πώς να την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά. Από την διατροφολόγο - διαιτολόγο, Τόνια Κούκα
Η λιγούρα και πώς την αντιμετωπίζουμε

Κάποιες από τις πιο κοινές γεύσεις που συχνά καταφεύγουμε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η πολύ γλυκιά ή πολύ αλμυρή ή λιπαρή γεύση όπως π.χ η σοκολάτα, τα πατατάκια, το τυρί κτλ. Η λιγούρα είναι αποτέλεσμα συνδυασμού διαφόρων παραγόντων όπως της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου ή κάποια ορμονική ανισορροπία, την έλλειψη ύπνου, ή κάποιες διατροφικές ελλείψεις κτλ. Η λιγούρα μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή και συνήθως δεν είναι αποτέλεσμα πείνας.Η επανειλημμένη κατανάλωση ορισμένων τροφίμων που διεγείρουν την περιοχή ανταμοιβής στον εγκέφαλο μας (υποθάλαμος) πιστεύεται από ορισμένους ερευνητές ότι οδηγεί σε εθιστικές διατροφικές συμπεριφορές ή και συναισθηματική υπερφαγία. 
Μπορεί τα αίτια μιας λιγούρας να προκαλούνται από διάφορους παράγοντες όμως είναι εφικτό εάν κάποιος γνωρίζει πραγματικά τι τον οδηγεί σε αυτό να μπορέσει να τις διαχειριστεί και να τις περιορίσει.. Η λαχτάρα για ένα φαγητό είναι μερικές φορές μαθημένες συμπεριφορές που σχετίζονται με ένα γεγονός ή με συγκεκριμένο περιβάλλον, όπως η λιγούρα για πατατάκια ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση αργά το βράδυ.

Δοκιμάστε άλλες δραστηριότητες που παράγουν ντοπαμίνη, όπως να κάνετε μια βόλτα στη φύση μια ηλιόλουστη μέρα, να χορέψετε ή να παρακολουθήσετε ένα  αστείο βίντεο και να γελάσετε δυνατά.

Φάτε χωρίς περισπασμούς!!
Το να τρώτε χωρίς περισπασμούς, αποφεύγοντας να βρίσκεστε μπροστά στον υπολογιστή ή να παρακολουθείτε τηλεόραση είναι ένας άλλος τρόπος για να  καταγράψετε και να αντιληφθείτε τι τρώτε. Επίσης δοκιμάστε να φάτε καθιστοί και χωρίς να σας αποσπά την προσοχή κάτι άλλο εκείνη την ώρα, αυτό σας επιτρέπει να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση της ποιότητας της μερίδα του φαγητού σας και καλύτερο έλεγχο. Η αντίσταση στην λιγούρα για κάποιο φαγητό είναι σημαντική εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή να βελτιώστε κάποιους δείκτες υγείας όπως η αρτηριακή πίεση ή η χοληστερόλη. Αλλά εάν είστε σχετικά υγιείς, με υγιές βάρος μη διστάσετε να αφεθείτε που και πού αν σκοπεύετε να το κάνετε. Αντί να καταπολεμήσετε αυτή σας την επιθυμία (και πιθανότατα να αισθάνεστε  δυστυχισμένοι στη διαδικασία), μπορείτε και να ενδώσετε σε αυτή—και να απολαύσετε κάθε μπουκιά. 
Γιατί; 
Το να επιτρέπετε στον εαυτό σας να επιδοθεί σε μία λιχουδιά πότε πότε θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγεία σας μακροπρόθεσμα.

Απλώς φάτε αυτό που λαχταράτε, απολαύστε το πραγματικά!!
Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε ικανοποιημένοι και δεν θα χρειαστεί να επιστρέψετε για περισσότερα τσιμπολογήματα αργότερα.Είναι σημαντικό να έχουμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή ώστε να προλαβαίνουμε λιγούρες χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι απαγορεύεται να τσιμπολογήσουμε στην καθημερινότητα μας. Το φαγητό εκτός από απαραίτητο,  αποτελεί και απόλαυση. Ωστόσο εάν οι λιγούρες αποτελούν μεγάλο κομμάτι στη καθημερινότητα κάποιου που επηρεάζει αρνητικά το σωματικό του βάρος ή την γενικότερη υγεία, καλό θα ήταν να αποταθεί σε έναν διαιτολόγο ώστε να βοηθηθεί εξατομικευμένα.

Βιβλιογραφία
1. Alonso-Alonso M, Woods SC, Pelchat M, Grigson PS, Stice E, Farooqi S, Khoo CS, Mattes RD, Beauchamp GK. Food reward system: current perspectives and future research needs. Nutrition reviews. 2015 May 1;73(5):296-307.
2. Jacques A, Chaaya N, Beecher K, Ali SA, Belmer A, Bartlett S. The impact of sugar consumption on stress driven, emotional and addictive behaviors. Neuroscience & Biobehavioral Reviews. 2019 Aug 1;103:178-99.
3. Olszewski PK, Wood EL, Klockars A, Levine AS. Excessive consumption of sugar: an insatiable drive for reward. Current nutrition reports. 2019 Jun 1;8(2):120-8.
4. Blundell JE, Gibbons C, Caudwell P, Finlayson G, Hopkins M. Appetite control and energy balance: impact of exercise. Obesity reviews. 2015 Feb;16:67-76