Snacks σε μια ισορροπημένη διατροφή
Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων μπορεί να είναι μια πολύ υγιής και ισορροπημένη διατροφική συνήθεια, που μας χαρίζει ενέργεια. Στην πραγματικότητα η υγεία μας δεν επιβαρύνεται τόσο από την συχνότητα των γευμάτων, όσο από την ποιότητά τους. Η κατανάλωση ενδιάμεσων γευμάτων ως διατροφική συνήθεια, δεν μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους, εφόσον η συνολική πρόσληψη ενέργειας δεν ξεπερνά την συνιστάμενή ημερήσια κατανάλωση ενέργειας. Αντίθετα, η αυξημένη συχνότητα γευμάτων, συνιστάται από τους ειδικούς, για την καλύτερη κατανομή της ενέργειας των θερμίδων. Άλλωστε φαίνεται ότι συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση μεταβολικών παραμέτρων του οργανισμού όπως η γλυκόζη αίματος, η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και πιθανόν στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους. Σύμφωνα με έρευνες η αυξημένη συχνότητα γευμάτων μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι άνθρωποι που αναφέραν ότι έτρωγαν μικρά και συχνά γεύματα είχαν καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης, από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα από τρία γεύματα την ημέρα. Είναι προτιμότερο λοιπόν, να καταναλώνουμε περισσότερα και μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, εφόσον αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Άλλωστε τα λιγότερα γεύματα σημαίνουν λιγότερες ευκαιρίες για τη λήψη βασικών θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας. Ωστόσο, χρειάζεται να επιλέγουμε τρόφιμα, που είναι χαμηλά σε λίπος, πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Μήπως όμως τα συχνότερα γεύματα σημαίνει ότι τρώμε και περισσότερο;
Αν τον να τρώω πιο συχνά σημαίνει ότι καταναλώνω και περισσότερες θερμίδες, τότε ΝΑΙ! Γι αυτό το λόγο είναι σημαντικό να τρώμε σε απόκριση του ερεθίσματος της πείνας και να σταματάμε όταν νιώθουμε αίσθημα κορεσμού και το φαγητό δε μας δίνει πλέον έξτρα απόλαυση. Σύμφωνα με αυτή την οδηγία πρέπει να έρθουμε πιο κοντά στο σώμα μας και στις αισθήσεις μας και να αντιλαμβανόμαστε τα σημάδια πείνας και κορεσμού. Δε τρώμε ρομποτικά κάθε 3 ώρες. Ακούμε τη πείνα μας. Σε συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις όπως γ.ο.π, σακχαρώδης διαβήτης, ναυτία σε εγκυμοσύνη χρησιμοποιούμε 6 γεύματα αντί για 3. Παρά τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές που επικεντρώνονται σε έναν «ημερήσιο» αριθμό, το τι τρώμε καθημερινά ποικίλλει, επομένως μπορεί να είναι χρήσιμο να προσπαθήσουμε να εξισορροπήσουμε τα πράγματα σε διάστημα μιας εβδομάδας, για να είμαστε πιο ρεαλιστές.
Πως μπορούν να ταιριάξουν τα σνακ στο συνολικό διατροφικό σας πρόγραμμα;
Ποιες ώρες της ημέρας μεταξύ των γευμάτων μπορεί να αισθάνεστε πεινασμένοι ή να έχετε την τάση να τρώτε επιπλέον φαγητό; Μια μερίδα σνακ πρέπει να είναι αρκετή για να χορτάσει, αλλά όχι τόσο ώστε να παρεμποδίζει την όρεξή σας για ένα γεύμα ή να προσθέτει πάρα πολλές θερμίδες. Μη ξεχνάτε πως μέσω της τροφής μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου και την υγεία μου.
Βιβλιογραφία
1. Hess JM, Slavin JL. The benefits of defining “snacks”. Physiology & behavior. 2018 Sep 1;193:284-7.
2. Mattes RD. Snacking: A cause for concern. Physiology & behavior. 2018 Sep 1;193:279-83.
3. UCONN Rudd Center for Food Policy & Obesity. Research: Food Marketing. https://uconnruddcenter.org/research/food-marketing/. Accessed Feb 8, 2020.
4. Njike VY, Smith TM, Shuval O, Shuval K, Edshteyn I, Kalantari V, Yaroch AL. Snack food, satiety, and weight. Advances in nutrition. 2016 Sep;7(5):866-78.
5. International Food Information Council. 2020 Food & Health Survey. 10 June 2020. https://foodinsight.org/2020-food-and-health-survey/. Accessed Sept 28, 2020.
6. Hess J, Slavin J. Snacking for a cause: nutritional insufficiencies and excesses of US children, a critical review of food consumption patterns and macronutrient and micronutrient intake of US children. Nutrients. 2014 Nov;6(11):4750-9.