Blog
  • TopSnacks
  • Διατροφικά Tips

3 Διατροφικοί μύθοι

Παχαίνουν οι υδατάνθρακες; Είναι επιβλαβής η γλουτένη; κάνουν κακό οι πρωτεϊνες; Διαβάστε το παρακάτω άρθρο από την Διατροφολόγο Τόνια Κούκα για τους πιο συνηθισμένους διατροφικούς μύθους.
3 Διατροφικοί μύθοι

#1: Οι υδατάνθρακες μας παχαίνουν

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά…

Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τους υδατάνθρακες!!Είναι το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα και όχι οι υδατάνθρακες που οδηγούν στην αύξηση του βάρους!Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε απλούς που περιέχονται σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως είναι η ζάχαρη, τα γλυκά, τα αναψυκτικά και στους σύνθετους που περιέχονται στα δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και συμβάλλουν στη προαγωγή της υγείας αφού παρέχουν στον οργανισμό πλήθος θρεπτικών συστατικών, φυτικών ινών και βιταμινών. Ένας από τους λόγους που χρησιμοποιείται ο περιορισμός των υδατανθράκων σε μία δίαιτα είναι η βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους που προκύπτει μετά τον περιορισμό τους, γεγονός που συνήθως σχετίζεται αρχικά με απώλεια νερού από το σώμα και συνολικά λόγω της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων. Ωστόσο αυτή η απώλεια βάρους δεν είναι βιώσιμη για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά εάν η δίαιτα είναι ακραία. Οι υδατάνθρακες παίζουν κεντρικό ρόλο σε μια ισορροπημένη διατροφή καθώς είναι η προτιμώμενη πηγή καυσίμου του σώματος και κυρίως του εγκεφάλου. Δίαιτες στερητικές σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, κόπωση και υπογλυκαιμία ενώ το σώμα για να καλύψει τις ανάγκες του αντλεί ενέργεια από το μυϊκό ιστό. Πολλά τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες είναι πολύ θρεπτικά, συμπεριλαμβανομένων των τροφών με υψηλή  περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά. Ας σταματήσουμε λοιπόν όλο αυτό το μίσος για τους υδατάνθρακες και ας εξετάσουμε πως μπορούμε να τους συμπεριλάβουμε σε μία συνολικά ισορροπημένη διατροφή στη καθημερινότητα μας!

#2 Οι τροφές που περιέχουν γλουτένη είναι επιβλαβής για την υγεία!

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας βομβαρδισμός κατηγοριών για την γλουτένη και τις συνέπειες που έχει η κατανάλωση της στην υγεία μας με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να έχουν στραφεί σε gluten free προϊόντα που έχουν κατακλύσει την αγορά. Ποσό επιβλαβής στα αλήθεια όμως είναι η γλουτένη για την υγεία μας;Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι και ναι ΔΕΝ χρειάζεται να αποφύγετε τη γλουτένη, εκτός εάν έχετε κάποιο παθολογικό λόγο για να το κάνετε, όπως η κοιλιοκάκη, η οποία είναι μια αυτοάνοση κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του λεπτού εντέρου ως απόκριση στη γλουτένη. Όσοι έχουν μη κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη ή στο σιτάρι (NCGS) μπορεί επίσης να χρειαστεί να αποφύγουν τη γλουτένη χωρίς αυστηρούς περιορισμούς σε γραμμάρια και ποσότητα στην κατανάλωση της. Ωστόσο η άσκοπη αποφυγή της γλουτένης μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς βρίσκεται σε μια σειρά από θρεπτικά τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά τα οποία θα πρέπει να  αποκλειστούν από τη διατροφή. Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη πρόσληψη λίπους και αλατιού και τείνει να είναι σίγουρα μια πιο ακριβή διατροφική επιλογή. Το να περιορίζουμε και να αποκλείουμε άσκοπα συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί επίσης να είναι κουραστικό και επιζήμιο για τη  σχέση μας με το φαγητό. 

#3: Η πρωτεΐνη κάνει κακό στη νεφρική λειτουργία

Η πρωτεΐνη παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο μέσα στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής ανάπτυξης και επιδιόρθωσης και διατήρησης της υγείας των οστών. Η Αμερικανική Διαιτολογική Εταιρεία (Α.Μ.Α.) προτείνει για το μέσο άνθρωπο που δεν ασκείται και είναι ελαφρά κινητικός (οικοκυρικά, υπάλληλος γραφείου) 0,75-1,0 g ανά κιλό την ημέρα, και για όσους ασκούνται τακτικά συνήθως μεταξύ 1,2-2,0 g πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένες έρευνες έχουν βρει ότι η υπέρβαση αυτών των συνιστάμενων ποσοτήτων δεν έχει φανεί ότι είναι επιβλαβής για την υγεία των νεφρών. Για παράδειγμα, η κατανάλωση έως και 4,4 g πρωτεΐνης ανά κιλό την ημέρα για 8 εβδομάδες δεν είχε επιβλαβείς επιπτώσεις στα νεφρά των ενηλίκων που έκαναν ασκήσεις ενδυνάμωσης. Μια άλλη μελέτη δεν βρήκε καμία αρνητική επίδραση από την κατανάλωση  2,5 g πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα για ένα χρόνο σε αθλητές. Ωστόσο, υπάρχουν ιατρικές εξαιρέσεις σε αυτό, όπως σε ορισμένες περιπτώσεις ηπατικής ή νεφρικής νόσου, οπού συνιστάται μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη πάντα υπό ιατρική και διαιτολογική επίβλεψη. Συμβουλέψου τον διαιτολόγο σου για την ποσότητα πρωτεΐνης που μπορείς να λαμβάνεις καθημερινά σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες και απαιτήσεις.

Βιβλιογραφία
1. Hanci, O. and Jeanes, Y.M., 2019. Are gluten-free food staples accessible to all patients with coeliac disease? Frontline gastroenterology, 10(3), pp.222-228. [accessed January 2021 via: https://fg.bmj.com/content/10/3/222]
2. Li, L., Pegg, R.B., Eitenmiller, R.R., Chun, J.Y. and Kerrihard, A.L., 2017. Selected nutrient analyses of fresh, freshstored, and frozen fruits and vegetables. Journal of Food Composition and Analysis, 59, pp.8-17. [accessed January 2021 via: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157517300418]
3. EFSA “ADI” [accessed January 2021 via: https://www.efsa.europa.eu/en/glossary/adi]
4. Gallus, S., Scotti, L., Negri, E., Talamini, R., Franceschi, S., Montella, M., Giacosa, A., Dal Maso, L. and La Vecchia, C.  (2006). Artificial sweeteners and cancer risk in a network of case-control studies. Annals of Oncology, 18(1), pp.40-44. [accessed January 2021 via: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17043096] Maughan, R.J., Al-Kharusi, W., Binnett,  M.S., Budgett, R., Burke, L.M., Coyle, E.F., Elwani, R., Guezennec, C.Y., Limna, J., Mujika, I. and Ramadan, J., 2012. 
Fasting and sports: a summary statement of the IOC workshop. British Journal of Sports Medicine, 46(7), pp.457-457. [accessed January 2022 via: https://bjsm.bmj.com/content/46/7/457]
5. Mountjoy, M., Sundgot-Borgen, J.K., Burke, L.M., Ackerman, K.E., Blauwet, C., Constantini, N., Lebrun, C., Lundy, B., Melin, A.K., Meyer, N.L. and Sherman, R.T., 2018. IOC consensus statement on relative energy deficiency in sport (RED-S): 2018 update. British journal of sports medicine. [accessed January 2022 via: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29773536/]
6. Loucks, A., Verdun, M. and Heath, E., 1998. Low energy availability, not stress of exercise, alters LH pulsatility in  exercising women. Journal of Applied Physiology, 84(1), pp.37-46. [accessed January 2022 via: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29773536/